Riešutai, riešutai, riešutai!

riešutai
Visi riešutai būna kevale.

Tarp mūsų yra labai mažai nemėgstančių riešutų. Net jei jums nepatinka vieni riešutai, būtinai surasti tokius, kurių skonis patenkins jūsų išrankius skonio receptorius. Nepatinka žemės riešutai? Okay, juos galima paskrudinti. Arba pasūdyti. Arba pasūdyti ir paskrudinti. Arba apie juos apdėti įvairiausių skonių krakmolo apvalką. Vis tiek nepatinka žemės riešutai? Tuomet galbūt patiks lazdyno riešutai? Ne? O jei juos pakepinsime meduje? O jei juos paskrudinsime ir patieksime kartu su datulėmis? O jei pasūdysime? O gal tuomet anakardžiai? Kedro riešutai? Migdolai? Braziliški? Variantų ir kombinacijų tiek daug, kad nuo jų sukasi galva! Tikrai negalėtume patikėti, jei pasakytumėte, kad nemėgsta bet kokių riešutų, bet kokioje kombinacijoje.

Riešutų yra paprasčiausiai per daug ir per daug įvairių, kad visų būtų galima atsisakyti lengva renka. Juk visų jų skoniai taip smarkiai skiriasi! Mažai kas žino, kad riešutus galima valgyti ne tik žalius. Juos apdorojus – jų skonis visiškai pasikeičia. Pagalvokite apie dažniausiai pasitaikančius žemės riešutus: žali jie turi pakankamai sodrų, solidų skonį su specifiška “žalumo” konsistencija. Tačiau net ir žali žemės riešutai skiriasi priklausomai nuo to kaip jie bus valgomi, t.y. ar su lukštu ar jau išlukštentus. Tas pats galioja ir skrundintiems žemės riešutams: paskrudinus juos žalius – skonis vienok, o paskrudinus su kepalu – skonis kitoks. O kur dar įvairiosios kombinacijos su prieskoniais ir priedais…

Visi žinoma apie šituos virtuvinius fokusus su žemės riešutais. Bet ar žinojote, kad tą patį galite padaryti su bet kokiais riešutais? Tam tikrai nereikia nei ypatingų sąlygų, nei didelių kulinarinių sugebėjimų. Viską galite padaryti namų sąlygomis, priklausomai nuo savo troškimų. Mėgstate lazdyno riešutus? Bandykite juos paskrudinti: jų skonis pasikeičia drastiškai. Nemėgstantiems lazdyno riešutų riebumo ir “žalumo” pojūčio, tačiau mėgstantiems patį šių riešutų skonį, tikrai patiks šiek tiek paskrudinti lazdynai. Reikia būtų atsargiems ir neperskrudinti, todėl pakaitinę orkaitę iki 150 laipsnių ir ten įkišę riešutus 10 minučių, gausite kažką ypatingo! Tai yra tik vienas būdas, minimalistinis eksperimentas. Galite pabandyti ir didesnių eksperimentų. Pavyzdžiui, ar žinote, kad paskrudinti lazdyno riešutai valgomi kartu su datulėmis yra tiesiog dieviško skonio? Jei to dar nesatę bandę – daug prarandate! Tokio “patiekalo” skonis gali apversti jūsų kulinarinį gyvenimą aukštyn kojom!

Tą patį galite bandyti su kitais riešutais. Vienus galite paskrudinti, kitus galite pasūdyti, trečius galite bandyti valgyti su kokiu nors džiovintu vaisiu ar net su karštu šokoladu… Galimybių yra tiek daug! Tačiau labiausiai gaila dėl to, kad žmonės net nėra ragavę daugybės labiau egzotiškų, bet dangiškai skanių riešutų. Ką tuomet jau ir kalbėti apie eksperimentus… Kedro riešutai, makadamijos riešutai – tai yra tik pora riešutų rūšių, kurių daugelis iš jūsų nėra išbandę. Bet jei mėgstate vienus riešutus, galbūt kur nors iš šių taptų jūsų metų atradimu? Arba kiek iš mūsų iš tikrųjų žino žalių, nesūdytų ir nekepintų pistacijų skonį? Jis nuo įprastų sūdytų pistacijų skiriasi kaip diena ir naktis, bet tai nereiškia, kad jis kuo nors blogesnis! Anaiptol, daugelis paragavę žalių, grynų pistacijų niekada nebenori sugrįžti prie kepintų ir sudytų!

Riešutai yra tokia Dievo dovana, tokia palaima, kad yra nusikaltimas nebūti išbandžius visų riešutų rūšių, kurios yra prieinamos nusipirkti. Pabandykite paragauti labiau egzotiškų riešutų, išbandykite kažką naujo ir galbūt tai bus didžiausias jūsų skonio atradimas jūsų gyvenime!

O jei tai jūsų nedomina, tai gal pagalvosite apie kitką? Apie ką? Apie riešutų naudą! Riešutai gali padėti sulieknėti, pagerinti savijautą ir dar milijonui priežasčių. Kam vartoti maisto papildus jei galima valgyti visiškai natūralų maistą ir gauti tą pačią dozę vitaminų?!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *